آگوست 3, 2022
سیم کشی ساختمان تهران
سیم کشی ساختمان تهران توسط تکنسین های تعمیرکار در روش های مختلف انجام می شود. در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا اطلاعات کاملی در مورد انواع سیم کشی ساختمان در اختیارتان قرار دهیم.
انواع سیم کشی ساختمان
اجرای انواع سیم کشی ساختمان معمولاً به دو صورت کلی توکار و روکار انجام می شود.
-
سیم کشی توکار
در سیم کشی توکار هم می توان از سیم های مخصوص و مجهز به چند لایه عایق، به طور مستقیم در زیر گچ استفاده کرد (سیم های زیر گچی) و هم می توان لوله های خرطومی و PVC مخصوصی را در زیر گچ کار گذاشت و به کمک فنر مخصوص سیم کشی، سیم های برق را درون آن ها کار گذاشت.
-
سیم کشی روکار
در سیم کشی روکار نیز هم می توان سیم ها را به طور مستقیم و هم می توان از داخل لوله عبور داد و با بست های مخصوص مهار نمود. عمده مدارهای الکتریکی در ساختمان از اتصال پریزها، کلیدها و لامپ ها به یکدیگر و به منابع تغذیه، شکل می گیرند.
در اجرای سیم کشی ساختمان ، نوع، کاربرد و ماهیت دیوارها و نحوه دسترسی به سیم ها و تنش های مکانیکی در حین نصب با بهره برداری بسیار مهم است.
در ساختمان های مسکونی به دلیل رفت و آمد افراد غیرمتخصص سیم ها در دسترس نیستند و از لوله ها و یا داکت ها عبور داده می شوند، البته باید توجه کرد که زمان اجرای سیم کشی ساختمان، در مرحله نازک کاری است و نباید دقیقا بعد از لوله کشی برق، اجرا شود، زیرا امکان دارد در زمان پوشش، لوله های توکار آسیب دیده و پیمانکار برق متوجه نشده باشد. بنابراین تعویض سیم در آینده امکان پذیر نخواهد بود.
[readMore]سیم کشی ساختمان[/readMore]
نقشه مدار الکتریکی
انواع نقشه برق معمولاً به دو صورت ترسیم می شود: شمای حقیقی و شمای فنی مدار. در این نقشه اتصال کلیه سیم های رابط به کلیدها و اجزاء مدار نشان داده می شود. شمای فنی یا نقشه سیم کشی، یک نقشه ساده تک خطی است که تعداد مسیرها و لوله ها و تعداد سیم های درون لوله و اجزاء مدار را نشان می دهد.
سیم کشی مدار روشنایی و پریز ساختمان
- اولین مرحله در سیم کشی، انتخاب نوع، سطح مقطع و رنگ بندی کابل و سیم است. بر اساس نقشه تأیید شده نظام مهندسی و با توجه به جداول مربوطه سیم و کابل انتخاب می شود.
- برای سیم کشی روشنایی و پریز سیم نول و هادی حفاظتی هر خط باید به طور مجزا اجرا شود و استفاده از یک نول و هادی حفاظتی مشترک برای مدارهای مختلف مجاز نخواهد بود. بنابراین برای سیم کشی تک فاز باید سه رشته سیم (فاز، نول و هادی حفاظتی) استفاده شود.
- تمامی سیم هایی که در داخل لوله های برق قرار می گیرد باید روکش دار، یک تکه و بدون زنگ زدگی باشد و رنگ بندی آنها نیز رعایت شود.
- تمامی مدارهای نهایی روشنایی و پریز، برای اتصال به بدنه هادی چراغ ها یا کنتاکت حفاظتی پریزها (بر حسب مورد) باید شامل هادی حفاظتی باشد.
- حداقل سطح مقطع برای پریز ۲٫۵ میلی مترمربع و برای روشنایی ۱٫۵ میلی متر مربع باشد.
- هنگام نصب یا کشیدن سیم ها به داخل لوله ها، بهتر است تنش و کشش بر هادی ها وارد شود و نه بر پوشش آنها.
- در سیم کشی ها باید تا مقطع ۱۰ میلی متر مربع از سیم های مسی نوع تک مفتولی با عایق بندی پی وی سی استفاده شود، و از این مقطع به بالا سیم ها می توانند چند مفتولی باشند. استفاده از سیم های افشان در مواردی که انجام بعضی از قسمت های سیم کشی به طور استثنایی مشکل باشد، مجاز خواهد بود. در صورت استفاده از سیم های افشان، سر سیم (وایرشو) زدن الزامی است.

سیم کشی ساختمان تهران
سیم کشی پریزهای برق ساختمان
به طور معمول برای سیم کشی پریزها از دو نوع سیستم شعاعی و حلقوی (رینگ) استفاده می شود.
سیستم سیم کشی پریز به صورت شعاعی
در این نوع سیستم هادی های برق دار فاز و نول و هادی حفاظتی ارت به ترتیب وارد پریز اول و از پریز اول به پریز دوم و به همین ترتیب الی آخر متصل خواهند شد. در این روش نباید از یک پریز بیش از یک مسیر خروجی دریافت کرد.
[readMore]سیم کشی جعبه فیوز[/readMore]
سیستم سیم کشی پریز به صورت حلقوی
در صورتی که در سیم کشی شعاعی، انتهای هادی ترمینال پریز آخر را مجدد به ابتدای آن و در نتیجه به فیوز اتصال دهند، سیم بندی حلقوی ایجاد می شود.
در این حالت مسیر الکتریکی، کاهش (مسیر سیم افزایش)، ظرفیت جریان دهی سیم کشی، افزایش و امکان قطعی مدار به نصف کاهش خواهد یافت.
[readMore]سیم کشی مغازه[/readMore]
سایز سیم های مورد استفاده در ساختمان
حداقل سطح مقطع هادی های مدار در ساختمان به شرح زیر است:
- سطح مقطع هادی مسی برای سیستم نیرو از جمله سیستم تغذیه اعلام حریق، کولر، فن کویل و آیفون، ۱/۵ میلی متر مربع است.
- سطح مقطع هادی مسی برای سیستم روشنایی، ۱/۵ میلی متر مربع است.
- سطح مقطع هادی مسی برای پریز ها، ۲/۵ میلی متر مربع است.
- سطح مقطع هادی مسی برای سیستم کنترل نیرو (داخل تابلو)، ۱ میلی متر مربع است.
- سطح مقطع هادی مسی برای سیستم ارسال علائم و سایر مدارهای کنترل، ۰/۵ میلی متر مربع است.